Mit mondanak azok, akik már elvégezték az Emléktervező tanfolyamot?

Nemrég nyílt meg a jelentkezés az Emléktervező online tanfolyamomra, amiben 7 hét alatt megmutatom azokat a praktikus és kreatív technikákat, amivel napi öt percben személyre szabhatod a papíralapú terveződet, hogy minden nap öröm legyen kinyitni.

Az Emléktervező eddigi két évében összesen 394-en sajátították el a tervezés és emlékőrzés új módszerét, köztük gyűrűs naptárasok, határidőnaplósok, spéci különleges tervezősök és sima üres füzetesek.

Csak néhány szemelvény a tanfolyam hatására megalkotott beosztások és egyéni stílusok közül:

emléktervező sikerek

Megkérdeztem a tanfolyam eddigi végzőseit, milyen élményeik voltak a tanfolyammal eltöltött első hat hónapban. Ezeket mondták ők:

“Boldogan lapozok vissza!”

Minden évben magára hagytam a tervezőimet, nyomasztott a fehér papír, zavart a kreatív influenszerek mesébe illő tökéletessége, és a legrosszabb a maximalista kényszer volt, hogy csak a csodás fotókkal dokumentált scrapbookalbumban lehet szép az emlékmegőrzés. Ebbe fulladtam bele, hiszen ennyi idő nincs a világon.

Már a 0. modul hatására minimális dekorral szolgálatkésszé tettem a tervezőmet. Azóta lazán előrajzolom a hónapokat, beírom a programjaimat, felvezetem a kötelezőket, a többi pedig emlék. Rengeteg emlékkel tudtam feltölteni az első fél évemet. Ezekért boldogan fogok visszalapozni.”

– Malik Erzsébet

“Minden nap jó érzéssel nyitom ki a tervezőmet”

Éreztem, hogy a korábbi naptárbeosztásom már nem szolgál engem, de nem tudtam, mi mással próbálkozzak. Ezért az 1. modulban a különböző struktúrák bemutatása volt a leghasznosabb. Elkezdtem bátrabban kísérletezni, és pár hónappal a tanfolyam után teljesen megváltozott a naptárazáshoz fűződő viszonyom.

A legnagyobb eredmény számomra, hogy a kurzus óta egy hét sem üres az Emléktervezőmben, és nem azért, mert annyira ráértem – kiemelkedően feszített időszak áll mögöttem.

Ez a tanfolyam abszolút olyan, amilyenre számítottam. Megtanultam azokat a technikákat, amikkel pár perc alatt előkészíthetek egy hetet, majd utólag feltölthetem az emlékekkel. Minden nap jó érzéssel nyitom ki a tervezőmet, mert megadja azt az élményt, amiről régen, a naptárazós Insta-oldalakat nézegetve még csak álmodoztam.

– Adamcsek Edit

“Sokkal bátrabban használom a kalendáriumomat”

Imádom a füzeteket, naptárakat, filceket, matricákat, minden papíros dolgot – de “csak úgy” nem akartam elhasználni őket. Amikor írtad, hogy egyszerűen csak jól érezhetem magam egy kreatív tevékenységgel, átkattant bennem egy kapcsoló és azóta felszabadultabban és merészebben használom a kalendáriumomat.

A “jó úgy, ahogy van” elv nem csak a naptáram külalakjához tett hozzá. Imádom használni és lapozgatni a füzetemet, rájöttem, hogy mik azok a dolgok, amiknek a vezetése számomra fontos – és itt meg is tanultam, hogyan vezessem őket.

Minden feladatot együtt csináltam meg a lányommal, aki azóta is naptáraz, matricáz, és jobban belemélyedt a handlettering témába – nekem ez azt mutatja, hogy volt haszna az ő számára is.”

– Csepreghy Anna

Alapvetően kreatív ember vagyok, de a naptárba eddig nem sikerült ezt átvinnem. Pont azért, mert jó a kézügyességem és jól tudok rajzolni, azt éreztem, muszáj szépen rajzolnom és nem jöhet ki gagyi a kezemből. Pedig de, miért ne. Ezt jól esett elengedni. Köszönöm, hogy a tanfolyammal és a sok inspirációval megmutattad, hogyan lehet a magam számára tetszetős oldalakat létrehozni úgy, hogy nem törekszem a maximumra.”

– Gáspár Kata

„Kezdem látni, mire van igényem”

Nagyon új vagyok még a papírtervezők világában, az utolsó valamirevaló matricagyűjteményem elkeveredett kb. 8 éves koromban, és nem alélok el a papírboltok mostani kínálatától sem.

Ezért is nagy aha-élmény volt, amikor az első modul alapján teszteltem 3-féle heti beosztást, és kezdtem látni, mire van igényem, mennyi helyre van szükségem, milyen szokásokat akarok vezetni.

Nagyon örültem az eszközismertetőnek is, csináltam is magamnak “színmutatót” a meglevő tollaimmal, filceimmel, így kirajzolódtak a nekem tetsző színkombinációk, és hogy mit hiányolok még a készletből.” 

– Vecsernyés Anita

“Leírom, ami fontos, és nem kell szépnek lennie”

Nagyon tetszik a megengedő, empatikus hang, amit Via használ. Az év eleji melankóliát is segített átvészelni, és nagyon sokat dobott a kedvemen is. Tetszik, hogy mennyi hangsúlyt helyez arra, hogy azt írsz a tervezőbe, amit szeretnél, és közben nyugodtan húzd át, ragaszd le.

A legnagyobb felismerésem, hogy nem kell szépnek lennie. Legyen ronda, de legyen leírva, ami fontos. És legyen leírva még a héten, ne várj vele 3 hónapot. Sikerélmény számomra, hogy most olyan naptárat használok, amit a tanfolyam előtt nem használtam volna, de a tanultakkal át tudtam alakítani a saját kedvemre.”

– Kóródi Marianna

„Már pár hét távlatából is szuper visszanézni”

Az emlékőrzés segítségével végre nem érzem úgy, hogy a hetek-hónapok elrepülnek, és semmi sem történt. Bármikor visszalapozva újra tudom élni az ott történteket, élvezni a pillanat adta örömöt, és a mában lenni.

Eddig minden naptáram max. 1-2 hónapig volt használatban, aztán csak hányódtak, amíg le nem jártak. Most viszont önként és szívesen használom őket!

Nekem ebben a bizonytalan időszakban nagyon jó, hogy van kapaszkodó, és vannak igenis jó pillanatok a nehézségek mellett. És az alapján, hogy már pár hét távlatából is szuper visszanézni, később ez még jobb lesz!

– Király Bíbor

“Sokkal hatékonyabb vagyok a teendőimmel”

Még mindig használom a tervezőt, pedig egy-két hét után el szoktam engedni. Kísérletezésnek fogom fel az egészet: próbálkozom, változtatgatok, és ebből kezd kiforrni egy számomra használható rendszer.

Azt vettem észre, hogy sokkal hatékonyabb vagyok a teendőimmel. Rendszeresen azon kapom magam, hogy gondolkodom, hogy mit tudnék még kipipálni, megcsinálni a feladataimból. Sőt, sokszor egyenesen azért írom fel az elvégzett dolgaimat, hogy kipipálhassam őket!”

– Demeterné Tarsoly Enikő

“A többieket olvasva magamra ismerek”

“Via hatására most már hat éve naplózom kreatívan. Szeretem nagyon a változatosságot és jó belakni minden évben az új füzetemet. Nekem is tetszik a végeredmény, és mindenki csak ámul és bámul, amikor belepillanthat.

Ez a hobbim, szeretek ezzel a témával foglalkozni. Úgyhogy már a beharangozó kisfilmnél tudtam, hogy megveszem a tanfolyamot. A közelemben egy embert sem ismerek, akinek ugyanez lenne a hobbija — de ezért jó itt, mert a többieket olvasva magamra ismerek.”

– Szabóné Sár Zita

„Tudatosabban élem meg a napjaimat”

A legnagyobb felismerésem, hogy ez az egész naptárazósdi egyszerre segíti a praktikus volta mellett a tudatosságot, és egyben remek kikapcsolódást is jelent színes tollakkal meg dekortapaszokkal bíbelődni.

A tanfolyam hatására tudatosabban élem meg a napjaimat, figyelem, milyen szép és jó dolgok történtek aznap. Folyton nyitogatom a naptáramat, gyönyörködöm benne, és valóságos ünnep, amikor színpalettát váltok. Felismertem, mennyire szeretem a színeket és a virágmintákat, azóta az ezekkel való foglalkozást is tudatos örömforrásként, hangulatjavító módszerként élem meg.”

– O. Kiss Noémi

“Annyi kudarc után most biztonságérzetet és békességet ad a tervezőm”

Évekig variáltam a naptárakat, évente 2-3 típust próbáltam: filofax, határidőnapló, Bullet Journal, A5, B6, asztali naptár, online naptár… nem találtam az igazit.

Ebben a tekintetben teljesen átalakult az életem. Furcsának és távolinak tűnik már számomra az időszak, amikor párhuzamosan vezettem mindenféle helyen a teendőket. Megvan a tervezőm, és eszembe sem jut, hogy váltsak.

Hálás vagyok a tanfolyamért: pontosan azokra az elakadásaimra adott válaszokat, amitől a korábbi tervező és naplózó kisérleteim sorra kudarcot vallottak.

Korábban pár hónap, sőt hét után elmúlt a kezdeti lelkesedés — most mindenféle erőltetés nélkül minden reggel és este kézbe veszem az emléktervezőmet. A reggeli és esti tervezés, naplózás és áttekintés nagy biztonságérzetet és békességet adnincs több elfelejtett dolog és jó ránézni az életemre.”

– Németh Kornélia