Így hozd ki a legtöbbet a tréningből – a matrózok 6 irányelve

Mielőtt elkezdenéd megépíteni a tutajodat, összekészíteni a rakományodat, felvázolni a térképet és kievezni a végtelen tengerre, olvasd el a matrózok hat irányelvét!

1. Nem elég az elmélet! 🙂

A feladatokat, gyakorlatokat olvasd el, gondolkodj rajtuk. Ne könyveld el előre, hogy neked ez nem fog menni – azért vagyunk itt, mert amit eddig csináltál, az nem volt elég, de ahhoz, hogy a végeredmény más legyen, máshogy is kell hozzáállnod. 🙂 Lehet, hogy valami rögtön menni fog, más pedig kihívásokat okoz. Nem baj. Próbáld meg, aztán próbáld újra.

2. Nézz új szemmel a régi dolgokra!

Ha valami már ismerős, vagy már csináltál hasonlót, ne hagyd ki! Tedd fel magadnak ezt a kérdést: mit tudok belőle hasznosítani? Gondold tovább a feladatot, és keress új nézőpontokat! Mi az, ami új dolgokat tud tanítani nekem ebben a feladatban? Hogyan tudom úgy alakítani, hogy valódi kihívás legyen, és ne csak potya, „megúszós”, könnyen kipipálható tennivaló?

3. Vezess hajónaplót!

A munkafüzet azért van, hogy használd. Nyomtasd ki az aktuális feladatokhoz tartozó oldalakat, és tartsd őket egy helyen! Vagy egy lefűzős mappában, vagy ha filofaxozol, akkor abban (A5-ös méretben nyomtatva belefér az L-es kalendáriumba, A6-os méretben nyomtatva belefér az M/Personal naptáradba.) Ha digitálisan szeretnéd vezetni a gondolataidat, akkor nyiss egy Word doksit, és oda jegyzetelj! Ha pedig teljesen saját füzetet vezetnél — azt is lehet –, a kérdések alapján írj feljegyzéseket a hajónaplódba. Mindegy, hogy milyen módszert használsz, a lényeg az, hogy ne csak a fejedben kóvályogjanak a gondolatok, hanem fogalmazd meg őket. Ha az érzéseket, élményeket szavakká kell formálni, sokkal konkrétabban meg tudod fogalmazni, hogy min is mész keresztül. Nem neked kell a következő Man Booker-díjas könyvet megírnod, ez a napló csak a tiéd. De mindenképpen naplózz, mert felbecsülhetetlen értékű kincsekre bukkanhatsz, akár azonnal, akár később visszaolvasva. Ha csak „fejben” oldod meg a feladatokat, és gondolatban válaszolsz a kérdésekre, akkor egyrészt nem marad nyoma, másrészt továbbgondolni is nehezebb a felismeréseket. Aminek nevet adsz, amit megnevezel, leírsz, megfogalmazol, arra figyelmet szenteltél, és ez a figyelem sokat fog számítani a folytatásban!

4. Beszélgess a többi matrózzal!

Használd a közösséget! Írd meg a tapasztalataidat a hozzászólások közé. Itt mindenkinek ugyanaz a célja, még ha más úton is fogjuk elérni azt. Szurkoljunk egymásnak, hiszen nem vagyunk egyedül. Egyedül lehet, hogy csak egy kis ladikban vagy, de a közösség egy egész flottát kitesz! 🙂 A hozzászólások mellett csatlakozhatsz a tréning zárt, titkos Facebook csoportjához is, ami csak a tanfolyamosoké. Itt a feladatoktól függetlenül tudunk beszélgetni egymással. Közösségi oldalakon (Instagram, Twitter) használhatod a #vitorlatfel hashtaget. 🙂

5. Tiszteld a hullámhegyeket és hullámvölgyeket

Legyél magaddal türelmes. A változás nem egyik percről a másikra jön, és nem csettintésre fogod tudni megoldani mindazt, amit szeretnél. Ez normális, és az is, ha épp csüggedsz. A mélypontok az élet részei. Fel tudsz állni, és tovább tudsz menni.

6. Mutatkozz be most kommentben!

Ha a tanfolyami felület helyreáll, a hozzászólások alatt ne felejts el írni egy rövid bemutatkozást magadról, hogy megismerjük egymást, ha már útitársak leszünk a következő időszakban. 🙂 Elég néhány mondat, amit fontosnak tartasz most elmondani az életedről, vagy arról, hogy hogy érzed magad.

Most már mindent tudsz, hogy készen állj a nagy útra!

Találkozunk a következő bejegyzésben!