Évértékelés 7 területen

Az előző két bejegyzésben átadtam elméleti és gyakorlati szempontokat, hogy mostantól úgy tudj évet értékelni, hogy a megtalált tapasztalatokat, tanulságokat és felismeréseket vissza tudd forgatni a következő éved megtervezésébe és a céljaid meghatározásába.

Hogy melyik életterületeden mit keresünk, abban bátran átengedheted magad a kérdéseknek. Amire a folyamat során végig oda tudsz figyelni, az az, hogy:

  • legyél őszinte magaddal
  • figyelj az érzéseidre
  • és ne bántsd magad

Ennyi bevezető után pedig át is nyújtom az évértékelésed alapját, a 7 munkafüzetet! 🙂

Előre szólok, hogy mivel a lényeg a tréning összeállításánál az volt, hogy mindegyik területen a lehető legmélyebbre áshass, ezek a munkafüzetek nem rövidek. A 7 téma összesen 74 oldalon több száz kérdést tartalmaz.

Ez tényleg nagy falat. De mielőtt megijednél, mondok néhány szempontot, ami segít a feldolgozásban:

  • A munkafüzeteket nem kell egyszerre megcsinálnod. Sőt. A következő modul 2 hét múlva érkezik, ezért nem kell kapkodnod. Ezért kifejezetten azt javaslom, hogy egyszerre csak egy munkafüzetet tölts le és nyomtass ki. Haladj nyugodtan, témánként, ahogy az időd engedi.
  • A munkafüzetek kitöltésén is segít, ha jobban átgondolod a válaszokat, és apránként haladsz. Mivel két heted van, és pont 7 terület, adhatsz 2 napot magadnak egy-egy területre, és így bőven be tudod fejezni. Nyugodtan alhatsz egyet mindegyik témára. 🙂
  • A munkafüzeteknek nincs megadott sorrendje. Az első, általános munkafüzetnél javaslom, hogy elkezdd, utána végezheted őket olyan sorrendben, ahogy jól esik. (Már önmagában a sorrend is jelezheti, hogy mik azok a témák, amik most inkább fontosabbak, és mik azok a „nemszeretem”-területek, amivel pont ezért fontos foglalkoznod.)

Hogy segítsem a munkádat, és te is jobban lásd, hogy hol tartasz, készítettem egy olyan letölthető listát is, amin vezetheted, hogy épp hol tartasz, és bejelölheted, hogy melyik területtel végeztél már. Emellett minden területhez felírhatod a legnagyobb felismerésedet is, miután végeztél — így egyben láthatod, hogy mennyit haladtál már ezzel is! 🙂

Ide kattintva letöltheted a folyamatkövető listádat!

Azt se felejtsd el, hogy ezekhez az anyagokhoz később is hozzáférsz, nyomtathatsz belőlük újakat — fél év múlva, jövő ilyenkor, vagy bármikor, amikor úgy érzed, hogy újra ránéznél arra, hogy mi van most, hogy érzed magad, és mi legyen. Mindenképpen írj dátumot arra a munkafüzetre, amit most töltesz majd ki, hogy később visszaolvasva tudd, hogy ezt mikor is írtad! 🙂 Nem csak vicces, de hasznos is lesz megnézned, hogy mi mindent jegyeztél fel, hogyan érezted magad, miket gondoltál.

A 7 terület

Mindegyik munkafüzetben találsz befejezendő mondatokat, gondolatébresztő, álmodozós gyakorlatokat, és ezek mind segítenek a mostani helyzeted mélyére ásni.

1. Állapotfelmérés, így vagyok most – KEZDD ITT!

Ez a terület arról szól, hogy Mi Van Most. Ez egy bemelegítő munkafüzet, ami egyben ad egy lenyomatot arról, hogy az életednek ezen a pillanatán hol is vagy te személyesen. Segít lelazulni az évértékeléshez, elkezdeni magadról és a helyzetedről gondolkodni. A munkafüzet második felében általánosságban felmérheted azt, hogy mennyire vagy elégedett az elmúlt éveddel, és hogy érzed magad most.

Ide kattintva letöltheted a bevezető munkafüzetet!

2. Egészség, testkép

Ebben a munkafüzetben a testedről és a testeddel való viszonyodról lesz szó. Az egészséged fontos része annak, hogy hogyan érzed magad az életedben, az öngondoskodásnak pedig része az is, hogy vigyázol magadra. Éppen ezért struccpolitika helyett lehetőséget kapsz arra, hogy szembenézz azzal, hogyan látod saját magadat és hogyan bánsz magaddal.

Ide kattintva letöltheted a második munkafüzetet!

3. Otthon, környezet

Mit jelent számodra a biztonság, hol érzed magad kényelmesen, és milyen az a hely, ahol leginkább önmagad lehetsz? Erről is szó lesz ebben a munkafüzetben.

Ide kattintva letöltheted a harmadik munkafüzetet!

4. Én és a többi ember

Ebben a munkafüzetben van szó azokról az emberekről, akik az életed részei: a barátok, a családtagjaid. Külön kérdések vonatkoznak a szülőkre és a gyerekeidre is.

Ha már nem élnek a szüleid, akkor is érdemes foglalkozni ezekkel a kérdésekkel, mert akkor is lehetnek felismeréseid, juthatnak eszedbe emlékek, ha ezek régi dolgokkal kapcsolatosak. Ha már nem az életed részei, az nem azt jelenti, hogy a ti viszonyotok megszűnt — te továbbra is dolgozod fel az emlékeidet velük kapcsolatban, és ez annál fontosabb, minél közelebb van az elvesztésük. (Most jobban emlékszel, mint később fogsz.) Ha pedig régen vesztetted el őket, és te pedig közeledsz ahhoz, hogy annyi idős leszel, mint ők az emlékeidben, az újabb felismeréseket adhat a saját életedre és a saját történetedre nézve, ha visszagondolsz rájuk.

A munkafüzetben a gyereket egyes számban írom, de ha több gyereked van, értsd többes számban. Ha nincs gyereked, és most nem is aktuális a téma, akkor a gyerekekre vonatkozó részt kihagyhatod, de ha motoszkál a fejedben a téma, vagy úgy gondolod, hogy a következő években a szülőség lehetséges út számodra, akkor álmodozás-szinten megnézheted, hogy ez neked hogy nézne ki. A “milyen szülő leszek / majd az én gyerekem egészen biztosan ilyen lesz” típusú tervek híresen nem úgy szoktak elsülni, ahogy jó előre kitaláltuk, de ennek a kérdéssornak nem is az a feladata, hogy a kitöltött válaszokat tíz év múlva odadugd a gyereked orra alá, hogy “miért így viselkedsz, amikor egyértelműen ideírtam, hogy milyen legyél”. 🙂

Ide kattintva letöltheted a negyedik munkafüzetet!

5. Párkapcsolat

Ez a rész rólad és a párodról szól. Ha most nincs senkid, akkor tekintsük ezt egy álmodozósnak, már előrevetítve a célkitűzést, ha úgy gondolod, hogy szeretnél valakivel lenni a közeljövőben. Kitöltheted a munkafüzetet úgy, hogy hogyan szeretnéd magad érezni egy kapcsolatban. Ha azt mondod, hogy “Jól érzem magam a kapcsolatban”, ez milyen válaszokat jelent, és nem kell konkrét emberre gondolnod. (Ez a munkafüzet nem azért készül, hogy szerelmi mágiával magadhoz láncold álmaid ideális partnerét, a cél az,, hogy tisztábban lásd, hogy neked mire van szükséged egy párkapcsolatban. Ez abból derül ki, ha megengeded magadnak, hogy álmodozz.)

Ide kattintva letöltheted az ötödik munkafüzetet!

6. Munka / Tanulás

Ez két nagyon hasonló kérdőív, az egyik egy kis variációja a másiknak. Töltsd ki azt, ami neked aktuális most.  Ha munkahelyen dolgozol, akkor az elsőt, ha pedig iskolába jársz, akkor a másodikat. Ha pedig tanulás mellett dolgozol, vagy munka mellett tanulsz, akkor mehet mindkettő! 🙂

Ide kattintva letöltheted a „Munka” munkafüzetet!

Ide kattintva letöltheted a „Tanulás” munkafüzetet!

7. Pénz, siker

Csillogás nem lesz benne, kivéve, ha azt akarod! 🙂 A gazdagság és a siker definíciója más és más mindenkinél. Ahhoz, hogy a te fogalmaid szerint gazdagságban és bőségben élj (és ennek valójában kevés köze van a jacuzzihoz és a designertáskákhoz), fel kell mérned, hogy mit is gondolsz minderről, és mi az, ami neked fontos. Pénzről beszélni nem szégyen, és az, hogy jól szeretnél élni, és nem akarsz nélkülözni, nem az ördögtől való, és nem vagy kapzsi, ha többet szeretnél. Ha ez korábbi élmények miatt nehéz téma neked, akkor épp itt az ideje, hogy elkezdj ismerkedni az életed ezen területével. Felszabadító lesz, meglátod! 🙂

Ide kattintva letöltheted a hetedik munkafüzetet!

Ne feledd: elsőre hatalmasnak tűnhet a feladat, de ha beosztod a következő két hétre és egyenként csinálod meg őket, meglátod, hogy bírható a tempó, sőt, meg fogod köszönni magadnak, hogy ilyen részletesen belemerültél az életterületeidbe.

A következő hetekben az ezekből a munkafüzetekből kinyert felismeréseidet és érzésidet fogjuk felhasználni arra, hogy pontosan meghatározhasd, milyen célokat szeretnél elérni ebben az évben.

Jó merülést, és január 16-án nyílik a második modul!