Vitorlát fel: Bozótvágó (0. modul pótoldal)

Ha nem látsz ki a cetlik alól, ha szétfolynak a tennivalók a kezed között, ha motivációd sincs elkezdeni nekilátni a dolgoknak… akkor a Bozótvágó minitréninget szeretni fogod. Ez az első lépés, amivel bármikor 15 perc alatt szétcsaphatsz a teendőlistáid között, és elkezdheted kibogozni magad a káoszból.

A Bozótvágó minitréning története egyszerű. Kilenc év alatt rengeteg levelet kaptam az olvasóimtól, amiben a túlterheltségről írtak. Ez az az állapot, amikor elöntenek a teendőkupacok, és teljesen lebénít az, hogy azt sem tudod, hol kezdj neki — ráadásul ketyeg az óra. De azt az alaphelyzetét is most már több ezer ember írta meg nekem, hogy egyszerre három-négy életet menedzsel: munka, háztartás, tanulás, párkapcsolat, vállalkozás, gyerekek, és ezek végtelen számú és fajtájú kombinációja.

Pontosan tudom, milyen érzés a folyamatos túlterheltség. Ezért hoztam létre a Bozótvágó mini-tréninget, amivel bármikor tizenöt perc alatt szétcsaphatsz a teendőlistáid között, és végre elkezdheted kibogozni magad a káoszból.

A karácsonyi időszak pedig az ideális időpont a bozótvágásra. Biztos vagyok benne, hogy ha elvégzed ezt a rövid gyakorlatot, akkor fogsz tudni könnyíteni az ünnepi teendőiden, és felhszabadítani az idődet – és magadat is.

A tréninget rengetegen elvégezték, és több tucatnyian osztották meg velem őszintén a tapasztalataikat. Itt van néhány a visszajelzések közül:

B. Dóra: “Nagyon sokat segített a „káoszkezelő videó”. Igazán inspiráló volt és máris jobban aludtam, hogy rendszereztem a teendőimet. Meglepő, hogy ilyen kis dolgon múlik, hogy ne halogassam a teendőimet! :)”

N. Dóri: Hatalmas káosz volt a papíron, és egyszerűen fantasztikusan felszabadító érzés volt a kihúzkodás, és a végeredmény!!! 😀 Sokkal boldogabb és nyugodtabb vagyok, mint előtte, annyira köszönöm!!! :D”

P. Zsófi: „Iszonyatosan hálás vagyok, nagyon sokat segített ez a kis tréning, ráébredtem hogy egy csomó olyan dolgon stresszeltem, ami ellen nem tudok semmit sem tenni.

K. Réka: Végignézve a videóid meg kell köszönnöm azt a barátságos és megértő hangnemet, amit én sosem ütök meg magammal szemben, amikor a halogatásaimra vagy csak a teendőimre gondolok.”

Jól hangzik? Akkor kattints és nézd meg a bevezető videót — csak két és fél perc és minden kiderül belőle, amit tudnod kell a mini-tréningről.

Bevezető – Mitévő légy, ha elöntenek a feladatok?

Tudom, hogy milyen sokatoknak jelent problémát a halogatás. (Ebben is rokonlelkek vagyunk. :)) A halogatás egy remek agy-trükk arra, hogy kitold a lehetséges megoldást a „majd megnézem” nevű távoli jövőbe, ami általában sosem jön el. De már itt vagy benn a tréningben, hamarosan felhúzod (vagy már fel is húztad!) a „vitorládat”, és ezzel a magad számára is deklaráltad, hogy szeretnéd a kezedbe venni az életedet, és kész vagy tenni a változásért.

Mindenesetre a Bozótvágó minitréningen gyakorolhatod, hogyan ne halogass. 🙂 Most megnézheted a videókat, és megcsinálhatod a gyakorlatot.

Ha kész vagy a bevezető videóval, elkezdheted a technikát.

Hogyan ne állj neki?

Ebben a videóban elmondom, hogy miért van kudarcra ítélve az a klasszikus módszer, amikor egyszerre akarsz nekilátni minden teendődnek, és az életed összes területének összes feladatát egy nagy rohammal letarolni.

Nevesítsd a teendőidet!

Ezzel meg is érkeztünk a Bozótvágó-technikához, ami két egyszerű lépésből áll:

  1. Nevesíted a teendőidet és…
  2. Szétcsapsz köztük! 🙂

Ebben a videóban elmesélem, miért fontos, hogy ahelyett, hogy fejben végigpörgesd a dolgaidat (és sose érj a végére), inkább írásban szervezd ki az agyadból, ami benne kavarog.

Úgyhogy lépjünk is a tettek mezejére: borítsd ki most az agyad papírra! (A videóban látott módon — az agyad maradjon a helyén! 🙂 )

Megvagy a listáddal? Ha igen, jöhet az utolsó videó, amiben megmutatom, hogyan csinálj rendet a káoszból.

A bozótvágó technika

Elérkeztünk a mini-tréning harmadik és legfontosabb részéhez: elmondom, mi az a négy kérdés, amivel az összes teendődet levizsgáztathatod. Ha átmennek a vizsgán, és mindegyikre igen volt a válasz, onnantól kezdve tudod, mit kell valóban beosztanod időben és energiában. Amelyik pedig nem ment át a vizsgán, azzal most rögtön nem kell foglalkoznod, és nem is kell, hogy tovább kísértsen. Külön felírhatod azokat a teendőket, amik csak a 4. kérdésen véreztek el (azaz most nem fér bele az életedbe, de egyébként fontos), és időről időre megnézheted a listádat, hogy aktuális-e már valamelyik.

Ennyire egyszerű! (A részleteket pedig a videóból megtudhatod. 🙂 )

Most te jössz!

Ha készen vagy a gyakorlattal, és szétcsaptál a teendőid között, szeretnék kérdezni valamit: Mi élte túl a bozótvágót? Hogy sikerült a gyakorlat? Írd meg a hozzászólások között!

Persze egy tizenöt perces mini-tréninggel még nem lehet megváltani a világot. (Bárcsak! 🙂 ) De ha megcsináltad a Bozótvágó technikát, egy nagy lépéssel közelebb kerültél ahhoz, hogy felszabadítsd az idődet, jusson időd magadra, és azzal foglalkozz, ami igazán fontos!

A további lépéseket pedig a Vitorlát fel! törzsanyagában sajátíthatod el. 🙂