Gyakori kérdések az „Ennél zöldebb nem lesz!” tréningről

Ha épp azon gondolkodsz, hogy a te jelenlegi élethelyzetedben fogod-e tudni hasznosítani az Ennél zöldebb nem lesz! tréningben tanultakat, akkor összeszedtem azokat a leggyakoribb kérdéseket, amiket az elmúlt időszakban a tanfolyammal kapcsolatban kaptam.

Alapkérdések az „Ennél zöldebb nem lesz!” tanfolyamról

1. Hogyan kell elképzelnem a tréning felépítését? Mi fog történni, miután elkezdjük? 

Hétfőtől kezdve 14 héten át minden hétfőn új szöveges és hanganyagok, gyakorlatok és praktikus segédeszközök nyílnak meg számodra a tanfolyami felületen.

A törzsanyagot szöveges formában és hanganyagban is eléred, utóbbi segít még jobban elmerülni az anyagban. (Én olvasom fel neked.) Extra szinten megkapod a kiegészítő modulokat (párkapcsolati szempontok, még több példa és gyakorlat), VIP szinten pedig a vállalkozós modulokat is megkapod az extrák mellé.

A hétfőnként érkező e-mail rövid összefoglalót tartalmaz majd, de a teljes leckelistát a tanfolyami felületen olvashatod majd el, és ott találod a hanganyagokat is. A tanfolyami leckék alatt olvashatod el a többiek élményeit, visszajelzéseit, és azt, hogy nekik milyen felismeréseik, élményeik voltak az aktuális gyakorlatokkal kapcsolatban. Szólj hozzá bátran te is, ez egy zárt közösség, garantáltan nincsenek trollok.

2. Csatlakozhatok később is a tréninghez?

Az „Ennél zöldebb nem lesz!” következő tanfolyami csoportja hétfőn indul, és utána egy jó darabig nem indul tanfolyami csoport.  (Általában évente egyszer indítom.) Ha szeretnél részt venni a csapatban, és közösen haladva, egymást bátorítva részt venni a gyakorlatokban, akkor itt tudsz csatlakozni hozzájuk. 🙂

3. Tudom, hogy a tanfolyam február 19-én indul, de a tanfolyam ideje alatt el fogok utazni / dolgozom / nincs folyamatos internet-elérésem. Mi lesz, ha nem érek rá a tanfolyam alatt?

Semmi gond! Nem kell a tanfolyam ideje alatt szigorúan haladnod.

A hanganyagokat, olvasnivalókat, a közösséget is folyamatosan eléred majd — nem csak a tanfolyam időszaka alatt, hanem utána is, korlátlanul. Az első modul szövege és hanganyaga hétfőn lesz elérhető, onnantól kezdve hétfőnként érkeznek az új anyagok — de amint ezekhez hozzáférsz, onnantól bármikor, bárhányszor újraolvashatod, újrahallgathatod és újracsinálhatod őket, amikor csak kedved tartja, időd engedi. Nem fogsz lemaradni semmiről.

4. Hetente mennyi időt kell rászánnom a tanfolyamra?

A törzsanyag leckéinek meghallgatása / elolvasása hetente nagyjából egy órát fog igénybe venni, ehhez jön hozzá az az idő, amit a gyakorlatokkal töltesz. Amelyik heteken vannak Extra és a Vállalkozói modulok, azok egyenként egy-másfél órát tesznek ki.

Az már rajtad múlik, hogy mennyire merülsz el a feladatokban. Flexibilisen alakíthatod, hogy melyik feladatra mennyi időt szánsz, és nem csak akkor “érnek” a gyakorlatok, ha órákat foglalkozol velük.

Mivel a tréninghez mostantól bármeddig hozzáférhetsz, mindegyik leckéhez bármikor visszatérhetsz, és időkorlát nélkül elmélyülhetsz bennünk. Ennek ellenére ahhoz, hogy valóban legyen hatása a feladatoknak, kell velük foglalkoznod, így azt mondom, heti kétszer fél órát próbálj meg rászánni, de ha ritkábban sikerül, az sem baj, mert nem veszem el a hozzáférésedet. 🙂

5. Írtad, hogy a leckék hanganyagokból állnak. Lehet-e majd olvasni is ezek szövegét, mint a Lecsó podcastban? Én szívesebben olvasok, mint hallgatok tanfolyami szöveget.

Igen, a törzsanyag leckéinek teljes leiratát is megkapod, pont ugyanúgy, ahogy a Lecsónál.

Az extrák elsősorban hanganyagok, mivel azok beszélgetések Ádámmal, azoknak egy része majdnem szó szerinti, más része vázlatos kivonat a lényegről.

6. Érdekel a tanfolyam, de amúgy is egész nap a számítógépnél ülök, nem akarok még több órát a monitor előtt tölteni, ha ezzel akarok foglalkozni.

Teljesen megértelek, éppen ezért kapod meg a teljes tanfolyami anyagot hanganyagként is!

Ez azt jelenti, hogy nem kell a számítógépnél lenned ahhoz, hogy haladhass az anyagokkal. A felvételeket letöltheted a telefonodra, magaddal viheted sétához, hallgathatod főzés közben, egy tea mellett az ablakon kibámulva, vonaton, metrón, vagy ahol csak éppen szeretnéd.

7. Nekem szerinted segíthet az „Ennél zöldebb nem lesz”?

Az Ennél zöldebb nem lesz eredeti alcíme az volt, hogy „útmutató azoknak, akiknek elegük van a toporgásból”.

És ez továbbra is érvényes. Ha:

 • nem tudod, hol tartasz az életedben,
 • úgy érzed, szétszakítanak az elvárások,
 • fogalmad sincs, melyik utat válaszd,
 • nagy újratervezésre van szükséged,
 • vagy folyton ugyanazokat a köröket futod,

akkor az Ennél zöldebb nem lesz segíteni fog kijutni ebből a pocsolyából azzal, hogy közösen, te meg én, letisztázzuk az értékeidet, a mozgatórugóidat, hogy mi mozgat meg és hogy mi az, amit nyugodtan lehethetsz, mert nem a te utad.

Ez volt tehát az eredeti szándék. Abban az egy évben, amit az Ennél zöldebb nem lesz teljes újragondolásával töltöttem, egyben kitágítottam a könyv hatáskörét.

Bárhol is jársz az életemben, abban segítek, hogy te hogyan találd meg a saját válaszaidat az életed nagy kérdéseire.

Az Ennél zöldebb nem lesz tanfolyam egy mély önismereti utazás, amiben önmagad mélyére áshatsz, akár pocsolyában vagy, akár életed fordulópontjánál, akár egy új út kezdetén, akár már évek óta a saját utadat járod.

A tanfolyam első fele azt az önismereti alaplépést adja meg, ami a tervezés, időbeosztás és a célok megvalósítása előtt segít abban, hogy tisztában legyél azzal, hogy ki vagy és mit akarsz.

A második fele pedig azt a lelki eszköztárat segít felépíteni, ami vinni fog végig, miközben az úton haladsz.

Ha szeretnéd konkrét emberek visszajelzését is elolvasni arról, hogy ők milyen élethelyzetből érkeztek és milyen eredményeket hoztak nekik az „Ennél zöldebb nem lesz!” gyakorlatai és szemlélete, akkor ide kattintva elolvashatod a beszámolóikat. 🙂 Van köztük huszonéves, kisgyerekes anyuka és nagymama is.

8. Én nem olvastam az „Ennél zöldebb nem lesz!” könyvedet. Előfeltétele a tanfolyamnak? El kell olvasnom hozzá?

A tanfolyam a könyv újragondolása és kibővítése, felújítása, naprakész verziója. Felejtsd el a könyvet! 🙂 Eleve azért jött a tanfolyam ötlete, hogy legyen egy mindenki számára elérhető, naprakész, felújított verzió belőle. A könyv évek óta nem kapható és nem is lesz soha többet újranyomva, így a benne található értékes anyagok kibővítve most először lesznek újra elérhetőek, a könyv eredeti tartalmához képest összesen háromszor annyi tartalommal.

9. Nekem már megvan az „Ennél zöldebb nem lesz!” könyv, van értelme regisztrálnom a tanfolyamra? Mennyiben más ez a tanfolyam a könyvhöz képest? Mennyire van átfedésben a többi tanfolyammal?

Amikor elővettük a könyvet, és tudtuk, hogy tanfolyamként szeretnénk újragondolni, akkor nekünk is ez volt az első és legfontosabb kérdésünk.

A tanfolyam megalkotásánál nagyon tudatosak voltunk azzal kapcsolatban, hogy annak idején a könyvből nőtt ki több későbbi tanfolyamom is, ezért a magunk számára is le kellett tisztáznunk, hogy a könyv hol helyezkedik el a többi tanfolyamhoz képest, hogy ne ismételjem magam és ne legyenek átfedések — azt szeretem, ha a tréningjeim jó kiegészítői egymásnak. Azt gondolom, hogy a válasz, amihez megérkeztünk, adta meg azt a módot, ahogyan végül újraépítettük az Ennél zöldebbet tanfolyamként.

Hogy ne rébuszokban beszéljek, lerajzoltam azt az ábrát, hogy mi hogyan gondolkodunk arról, hogy hogyan viszonyul az Ennél zöldebb a többi tanfolyamhoz.

Minden, ami a célok közvetlen gyakorlati megvalósításáról szól, azok az eddigi tanfolyamok, és ezek többségükben valóban a könyv egy-egy fejezetéből nőttek ki:

 • a Vitorlát fel a célkitűzés-fejezetből,
 • a Hello kaland a kimozdulás a komfortzónából (a pocsolya elhagyása),
 • a Hello itt vagyok az önbizalomépítés,
 • a Kertésznadrág az időfelszabadítás, a Kreatív Kalendárium Online a feladatrendszerezés (utóbbi kettő voltak az ötös-hatos fejezet).

Ezek a tanfolyamok mind arra adják meg a választ, hogy hogyan valósítsd meg a céljaidat azon az úton, amit magadnak választottál. 

Az új „Ennél zöldebb nem lesz!” kérdése pedig a miért.

Úgy érzem, hogy ez a miért a fő mozgatórugó. Minden mögött az van. Ha letisztázod, hogy mi mozgatja a döntéseidet, az útválasztásodat, miért adott emberek és tevékenységek mellett teszed le a voksodat, akkor az értelmet tud adni mindennek, amit csinálsz, meg tudja erősíteni az utat, amin jársz, segít a nehéz időszakokban, de képes teljesen újra is vázolni, hogy most, az életed jelenlegi pontján merre tovább.

​A lényegi különbségek az eredeti könyvhöz képest ezek:

 • Minden modul a könyvben neki megfelelő fejezet másfél-kétszerese. Az elmúlt hat év és a tanfolyamok tapasztalata nyomán sok minden változott, és nagyon sok új, mélyebb gyakorlat került bele.
 • A könyv második felét teljesen újraépítettük. Kikerültek belőle azok a témák, amiket azóta jobban kifejtettem más tanfolyamokon, és itt is a „miért” szempontja rendezte újra a tematikát:
  • Hogyan jelezd magadnak és a külvilágnak, hogy az úton jársz, és komolyan veszed magad.
  • Milyen megerősítéseket és „szertartásokat” tudsz bevezetni a mindennapjaidban.
  • Milyen jó és rossz napokra szóló használati utasítást tudsz készíteni magadhoz.
  • Minden a saját út lelki oldaláról szól, ami a felszínen említve volt a könyvben, de ilyen mélységben sosem mentem még bele (már csak a könyv fizikai korlátai miatt sem).
 • Teljesen újak a kiegészítő modulok, amikben Ádámmal közös beszélgetésekben ásunk még mélyebbre mindegyik témában, illetve a vállalkozói modul olyan, amiről még soha, semmilyen tréningben nem beszéltem.
 • A könyvvel ellentétben sokkal jelentősebb a kézenfogás-faktor, a folyamatos jelenlétünk és három kérdezz-felelek bejelentkezés jár a regisztrációhoz a megszokott 1 helyett.
 • Így lett összesen 14 hetes a tanfolyam (ráadásul a szöveg mellé a teljes hanganyag is jár!), így a hossza jelenleg több, mint az eddigi legynagyobb tréningem, a Vitorlát fel! kétszerese. Ha könyvben nyomtatnám ki, szerintem olyan 1300-1500 oldal körül lenne a végeredmény.

Úgyhogy az „Ennél zöldebb nem lesz!” most egy sokkal mélyebb önismereti utazás, mint a hat évvel ezelőtti könyv.

Az első fele azt az önismereti lépést adja meg, ami a tervezés, időbeosztás és a célok megvalósítása előtt segít abban, hogy tisztában legyél azzal, hogy ki vagy és mit akarsz.

A második fele pedig azt a lelki eszköztárat segít felépíteni, ami vinni fog végig, miközben az úton haladsz.

Így illeszkednek össze most a tréningek, és úgy érzem, az Ennél zöldebb ebben a változatában egyszerre megalapozója és kiegészítője a többi tanfolyamnak. Ha már ismered a könyvet, valamennyi átfedést fogsz találni, hiszen abból nőtte ki magát, de háromszorosa most az anyag annak, ami a könyvben volt, minden fejezet és alfejezet jelentősen átstrukturálva és kibővítve, aktualizálva.

Ha vacillálsz, azt javaslom, hogy kezdd el részletfizetéssel a tréninget, a pénzvisszafizetési garancia most nem a vásárlástól, hanem a tanfolyam indulásától számított 14 napig tart, addig jelezheted, ha szeretnéd visszamondani a részvételt.

10. Nekem már megvan a könyv, újra kell olvasnom, mielőtt elkezdem a tanfolyamot?

A rövid válasz: Nem. 🙂

A könyvet az alapoktól újraírtuk a tanfolyamban, ez az újragondolt, bővített, naprakész változat a hét évvel későbbi tapasztalataimból kiindulva. Úgyhogy azt javaslom, haladj az új, bővített anyaggal (fel is olvasom neked!). Ha hiányzik a fizikai tárgy élménye, akkor meg szagolgathatod hozzá a könyvet 🙂

11. A Vitorlát fel! célkitűző tréningedet már elvégeztem, miben más ez a tanfolyam?

​Annak idején a Vitorlát fel! az Ennél zöldebb rövidke célkitűzős fejezetéből nőtte ki magát (kb. a tízszeresére 🙂 ). Az már nem szerepel az új Ennél zöldebb anyagában, hiszen sokkal jobban és bővebben elmondtam mindent a célkitűzésről a Vitorlában. Inkább arra fókuszáltunk és abban az irányban bővítettük ki az Ennél zöldebbet, hogy milyen önismereti lépések és öngondoskodási módszerek segítenek abban, hogy az utadon tudj maradni, bármilyen cél is jelentse azt.

Az alapvető különbség a kettő között szellemiségben ez:

A Vitorlát fel! a célok praktikus lépésekre bontásáról és megvalósításáról szól.

Az „Ennél zöldebb nem lesz!” az az önismereti alapozás, ami a saját utad lelki oldalával foglalkozik. Azzal, hogy hogyan tudod megtalálni a helyedet a világban, egyáltalán ki vagy te és mit akarsz az élettől. Egy stabil önismereti bázis, amihez mindig fordulhatsz, ha kérdőjelek vannak a fejedben, vagy éppen krízishelyzet van az életedben.

Ha már az előbb is rajzoltam, a két tanfolyam közti viszonyt úgy képzelem el, mint egy jéghegyet:

Az „Ennél zöldebb nem lesz!” tanfolyam első fele egy mélyebb és igazából egészen más irányú kibontása annak, ami a Vitorlát fel! első fele: ott megadott korlátozó gondolatokkal foglalkoztunk, és egy látleletet vettünk az életed jelenlegi pillanatnyi helyzetéről. Ehhez képest az Ennél zöldebb tanfolyamban:

 • az első modulban gyűjtünk egy csomó olyan impulzust, amit magadban hordozol, és lehet, hogy nem is tudsz róluk, de megerősítik azt az utat, amin már most jársz – vagy kijelölhetnek egy egész új utat is, ha épp fordulópontnál jársz.
 • A második és harmadik modulban a Vitorlás tengeri szörnyeknél mélyebben kikutathatod, hogy milyen hozott és benned dolgozó belső elvárások húznak vissza személyes szinten – ezektől megszabadulva turbólöketet kaphat, amit csinálsz.
 • A negyedik modulban pedig belső iránytűt építünk, ami összeköti a belső értékrendedet a céljaiddal.
 • Végül az ötödiktől a nyolcadik modulig kapod meg azt a tucatnyi technikát, amiből összeáll a használati utasítás önmagadhoz – ez a lelki eszköztár fogja segíteni, hogy bármilyen jó, rossz vagy krízis-szakaszban irányban tudj maradni.

Ez az alapos lelki munka így tökéletes párja a Vitorla felszíni, gyakorlati célmegvalósító munkájának.

12. Mi a különbség az alap, az Extra és a VIP szint között?

 • Az alapszint tartalmazza a teljes „Ennél zöldebb nem lesz! 2.0” tanfolyami törzsanyagot, az álmodozástól a belső akadályokon és visszahúzó vészfékeken átgázoló munkán át a belső iránytűd megalkotásáig, és a személyre szabott használati utasításod kidolgozásáig. Az alapcsomag önmagában megáll, és teljes rendszert ad a kezedbe.
 • Az Extra szint ideális, ha még jobban meg akarod könnyíteni magadnak a tanfolyami rendszer beépítését az életedbe, és különösen hasznos, ha párkapcsolatban is szeretnéd alkalmazni a tanultakat. Az Extra modul két célja a tanfolyami törzsanyag elmélyítése és a párkapcsolati szempontok bevezetése mindegyik modulhoz, beleértve a párkapcsolati kommunikációt, használati útmutatókat, meetingeket, siker- és mélypontkezelést, és így tovább.
 • A VIP vállalkozói modulok közvetlenül ráépülnek a törzsanyagra. Ha a vállalkozásodon szeretnéd dolgozni a tanfolyami kereteken belül, akkor kifejezetten a vállalkozásodra fogod tudni alkalmazni már eleve az alapgyakorlatokat. Mivel a fókuszunk a vállalkozói szemlélet a tanfolyami keretrendszer témáiban, ezért kezdő vállalkozók ugyanúgy meg tudják benne találni a számításukat, mint azok, akik már régóta vállalkozásban dolgoznak.

Nem kell most véglegesre döntened a három tanfolyami szint között – a tanfolyamon belül bármikor tudsz szintet lépni. Ha nem tudsz dönteni, válaszd az Alapszintet, és később meglátod, szükséged lesz-e a többire.

13. Párkapcsolati kérdésekre jó a tréning?

Ha tisztába kerülsz magaddal, és azzal, hogy mit akarsz az élettől, és megnézed, hogy a párkapcsolat hogyan illik be az értékrendedbe, és hogy a párodnak kiegészítő vagy hozzád illő értékrendje van, akkor az egy tök jó jel, de ha teljesen ellene van annak, ahogy te nézel a világra, akkor azt össze kell fésülni. 

A tanfolyamban nagyon sok szó lesz arról, hogy neked milyen értékrended van, mi motivál, mik a mozgatórugóid, és ezek hogyan befolyásolják, hogy mit szeretnél az életben. Ahhoz, hogy saját magad tudj lenni egy párkapcsolatban, az első lépés, hogy tisztában vagy azzal, hogy saját magadtól ki vagy te. 🙂 Egy kapcsolatban ezen túl hasznos, ha ezek az értékrendek illeszkednek egymáshoz, jól kiegészítik egymást, de minimum nem mondanak egymásnak ellent.

Az Extra szinten külön is beszélünk arról Ádámmal, hogy az egyéni értékrend hogyan jön össze a párkapcsolat másik tagjának az értékrendjével, de van szó párkapcsolati kommunikációról, és még a mélypontok párkapcsolati kezeléséről is.

És ha bármilyen területre nem kapsz választ, akkor az ehhez a tanfolyamindításhoz tartozó bónuszként lehetőséged lesz konkrétan is kérdezni tőlünk, lesz egy élő bejelentkezés is a tréning során.

14. Gondolkodom vállalkozás indításán, de még nincs meg a konkrét ötletem. A vállalkozói modul az elindulásban segít, vagy magához a vállalkozói léthez ad tanácsokat?

A vállalkozói modul nem csak akkor hasznos, ha van már egy fix ötleted. Nagyon sok alap szemléleti dolgot megosztunk, ami a vállalkozáshoz való hozzáállásról szól leginkább. Ezek segíteni fognak az első perctől kezdve tudatosabban vállalkozni, bármi mellett is döntesz majd.

Segíteni fog az indulásban az alapcsomagon is elérhető egyik korai gyakorlat, a „Mi nőhet ki ebből”: ebben felsorolok 16 féle irányt, ami kinőhet egy ötletből. Ez egy egyszerű módja annak, hogy eljátssz a gondolattal, és megvizsgáld, hogy milyen típusú dolgokra érzed úgy, hogy arra érdemes lehet elindulnod.

Az Alap és az Extra szintről is bármikor felléphetsz később Vállalkozóira, ha úgy érzed, hogy eljött az ideje. Ezért azt javaslom, hogy csatlakozz most Alap vagy Extra szinten, és juss el a negyedik modulig. Ha kidolgoztad a belső iránytűdet, akkor az ki fogja kristályosítani, hogy mi az, ami a munka területén igazán boldoggá tesz, és utána már el tudod dönteni, hogy az olyasvalami, amit vállalkozásban logikus meglépned, vagy munkahelyi környezetben.

És ha az iránytűd a vállalkozás felé mutat, akkor az egy jó jele annak, hogy léphetsz Vállalkozói szintre a tanfolyamban.

15. Csak a vállalkozói extra modulok érdekelnek, van lehetőség külön ezt megvásárolni azoknak, akik elsősorban a vállalkozásukon szeretnének dolgozni, szemléletben inspirálódni?

A vállalkozói kiegészítő anyagok szorosan épülnek a törzsanyagra és a többi technikára – a tanfolyami törzsanyag vállalkozói aspektusát mondjuk el Ádámmal kiegészítésként. Igazából ha a vállalkozásodon szeretnéd dolgozni a tanfolyami kereteken belül, akkor kifejezetten a vállalkozásodra fogod tudni alkalmazni már eleve az alapgyakorlatokat.

Pont ezért önmagában kevés értelme lenne csak a céges kiegészítőknek a törzsanyag nélkül, hiszen a kettő nagyban összefügg, folyamatosan utalunk a törzsanyagban levő dolgokra (beleértve az alapszemléleti szempontokat, a rutinokat, a motivációfenntartást és a kritika- és mélypont-kezelést). A vállalkozói extrák az alaptanfolyammal együtt teljesek.

16.Két tanfolyamod is megtetszett, a Helló, itt vagyok és az „Ennél zöldebb nem lesz!„. Érdemes-e vagy ajánlott-e egyszerre két tanfolyamon is részt venni, vagy inkább egymás után lenne hasznosabb megcsinálni?

Őszinte leszek, szerintem ahhoz, hogy megfelelő figyelmet tudj szentelni a feladatokra, bőven elég egyszerre eggyel dolgoznod.

Én azt javaslom, kezdj az Ennél zöldebbel, mert ez egy átfogó áttekintést tud adni az egész életedre, és meg fogod tudni belőle azokat az irányokat, amikre egyáltalán érdemes energiabefektetést szánnod. A Helló, itt vagyok az Ennél zöldebb folyama alapján letisztázott utadon fog segíteni az önbizalomnövelésben- és fenntartásban.

​Plusz az Ennél zöldebbnek limitált a jelentkezése, évente egyszer (különleges esetekben kétszer) indítom, így egy darabig nem fog fogadni új résztvevőket. A Helló itt vagyok viszont nyitva van és elérhető folyamatosan, szóval ha menet közben mégis úgy érzed, hogy bírsz a feladatok mellé még többet, akkor csatlakozhatsz hozzá később is.

17. Zsúfolt most az életem – ha elkezdem a tréninget, az felelősség magammal szemben. És ha nem tudnám végig csinálni, az kudarc lenne, és ettől félek.

Nem lenne kudarc, mert nem foglak bántani érte, és neked sem kell bántanod magad. Még akkor is tudsz profitálni a tanfolyamból, ha az élet közbeszól, és egy időre le kell tenned a haladást a modulokkal. A tanfolyam során tudod pipálni, hogy meddig jutottál, később pedig bármikor „pótolhatod” a lyukakat is. Ha úgy gondolod, ezt veheted egy extra kihívásnak a maximalizmusoddal szemben! ♥

18. Napi 6-8 órában dolgozom, közben gyerekeket menedzselek, viszem a házimunkát, és vállalkozást is szeretnék indítani. Érdekel a tanfolyam, de túlterhelt az életem, bele fog férni? Csak kifogás, hogy nem haladok a saját utammal?

Az, hogy le vagy merülve, mert egymagad viszed a háztartást és a gyerekeket, az nem kifogás, hanem egy nagyon is érvényes indok! Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a háztartás és a család menedzselése egy teljes állás (minimum), és sokaknak még azon felül van fél- vagy teljes állása.

Amit csinálsz, az nem könnyű, és fontos, hogy vedd észre az elvárást, hogy „még többet kell bírnom”, és ne pörögj bele – nem, nem kell még többet bírnod. Sőt, lehet, hogy a hatékonyságnövelés helyett többet segítenél magadnak egy nagy adag empátiával.

Ebben abszolút segíthet az Ennél zöldebb nem lesz. A tanfolyam első fele segíthet letenni olyan lelki terheket, megfelelési kényszereket, amiket feleslegesen cipelsz magadban. A tanfolyam második felében az önmagadhoz összerakott használati utasításod kiépítése pedig segíteni fog abban, hogy a jövőben a nehezebb időszakokat könnyebben kezeld.

Sőt, már a tanfolyam előtt a 0. modulban találsz rá praktikus technikát, hogy csinálhass időt magadnak a tréning elvégzésére.

Nagy anyag a tanfolyam, de ez nem kell, hogy megijesszen. Arra fontos emlékeztetned magad, hogy nem kell a modulok megjelenésével együtt haladnod, elég, ha minden héten egy picit haladsz vele. Ettől függetlenül érdemes hetente egy fél órát félretenned rá, hogy valamennyire tudj haladni. Viszont mivel megkapod a hanganyagot is, nem kell a gép előtt ülnöd, ha szeretnél haladni a tréninggel – hallgathatod mosogatás, vasalás, sétálás, utazás közben is.

19. Mi fog történni, ha vége lesz a tanfolyamnak? Megszűnik a hozzáférésem?

Ha csatlakozol a tréninghez, a hozzáférésednek nincs lejárati ideje. Sajnos Magyarországon elterjedt szokás megadott idő után megvonni a hozzáférést az online tanfolyamokhoz, hogy ha újra el akarod végezni, újra be kelljen rá fizetni. Szerintem ez egyrészt nem igazságos, másrészt meg teljesen hülyeség ilyen mesterséges korlátokat felhelyezni.

A tanfolyam végével továbbra is bármikor újraolvashatod az összes leckét, meghallgathatod a hanganyagokat, bármelyik feladatot bárhányszor újracsinálhatod és a közösségi hozzáférésed is megmarad, hogy korlátlanul beszélgethess a többiekkel.

Sőt! Ha bármikor ráfejlesztek az Ennél zöldebb nem lesz! tréningre, és új anyagok, videók, stb. kerülnek bele, ingyen meg fogsz kapni minden új anyagot, amit az elmúlt indulás óta pluszban készítettünk a tanfolyamhoz. Illetve ha szeretnéd, akkor az új résztvevőkkel együtt még egyszer végigmehetsz majd az anyagon, és a “vérfrissítéssel” új inspirációkat is kaphatsz.

19. Hány éves kortól ajánlod a tréninget? Szerinted segítene a kamasz gyerekemnek, aki meg van torpanva a jövőjét illetően?

Általánosságban véve 16 éves kor felett semmi akadályát nem látom annak, hogy valaki el tudja végezni a gyakorlatokat. Az Ennél zöldebb nem lesz! családbarát tréning, nincsenek benne korhatáros tartalmak. 🙂

Ezen túl a saját gyerekedet te ismered a legjobban. Nyitott-e a világra? Éppen célt, vagy értelmet keres az életének? (Ez nem csak a kamaszoknál fordul elő 🙂 ). Ahogy nincs két egyforma 35 éves ember sem, úgy két egyforma kamasz sem. Ha szerinted nyitott az ilyesmire, akkor szeretettel látom a csapatban! Egy próbát mindenképpen megér. 🙂

Vásárlással kapcsolatos kérdések

Tetszik a tréning, de megvárnám, amíg leárazod. Mikor lesz akciós?

Az első tanfolyamom óta alapszabály az urban:eve-en, hogy nem tartok akciókat és leárazásokat, mert úgy érzem, az nem igazságos azokkal szemben, akik teljes áron vették meg a tréningeket.

Röviden úgy is hívhatnám az alapelvemet, hogy „ennél olcsóbb nem lesz” 🙂

Ugyanakkor az is alapszabály, hogy az összes tanfolyamomat először bevezető áron teszem hozzáférhetővé, és folyamatosan fejlesztem őket az évek során – így egyre növekszik az értékük is, és a korábban csatlakozóknak az a „kedvezménye”, hogy ők áremelés nélkül kapják meg a későbbi fejlesztéseket. Vagyis minél korábban csatlakozol, annál nagyobb részét kapod később ajándékba a tanfolyamnak.

Tetszik a tréning, de inkább megvárom, amíg újra kapható lesz a könyv.

A könyv már évek óta nincs nyomtatásban, és nem is lesz többet kapható. Az Ennél zöldebb nem lesz! tanfolyam a könyv háromszorosára bővített, az elmúlt hét év tapasztalataival naprakésszé tett, interaktív, közösséggel megspékelt verziója.

Ha most az alapcsomagot választom, meg kell várnom a következő tanfolyamindítást, ha Extra vagy VIP csomagra szeretnék lépni?

​Bármikor léphetsz szintet, ha már benn vagy a tanfolyamban. Úgyhogy nyugodtan csatlakozhatsz most az alapcsomaghoz, és aztán fellépsz Extra vagy VIP csomagra (az árkülönbözet kifizetésével), amikor úgy érzed, hogy eljött az ideje. 🙂

Biztonságos az online bankkártyás fizetés?

Igen. Nekem is nagyon fontos, hogy az urban:eve tanfolyamosainak biztonságban legyen a pénze, ezért többszintű védelmi rendszert építettünk fel a tanfolyami portál köré. A védelem első pillére a Stripe fizetési rendszere, ami jelenleg 24 országban évi egymilliárd dollár forgalmat bonyolít. A második pillér pedig az Essential SSL rendszer, ami a Comodo internetbiztonsági cég szabadalma, és a jelenleg elérhető legbonyolultabb titkosítással látja el a teljes adatforgalmat, ami áthalad a tanfolyami portálon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bankkártyaadataid a begépeléstől kezdve a fizetés befejezéséig többszörösen védettek maradnak, és azokat rajtad kívül senki nem láthatja.

Sőt! Ha bármilyen okból nem tudsz bankkártyával fizetni, akkor sincs semmi gond, mert most először lehetőséged van PayPallal is fizetni. 🙂

Nincs saját bankkártyám, de egy családtagomnak / barátomnak van, megbeszéltem vele, hogy fizethetek azzal. Így is tudok regisztrálni?

Igen! Annyi dolgod van, hogy az ismerősöd bankkártyaszámát és a kártyán szereplő nevét, a regisztrációs e-mailcímként pedig a sajátodat adod meg. A fizetés után a regisztrációs oldalra kerülve már megadhatod a saját nevedet és e-mail címedet.

Fordítva ugyanezt a technikát alkalmazhatod, ha valakinek ajándékba szeretnéd megvenni a tanfolyamot. Fizetés után a regisztrációs linket megadhatod annak a szerettednek, akit meglepsz vele, ő pedig rögtön be is léphet. 🙂

Nem jött még meg a fizetésem, ezért most nincs elég pénz a számlámon, hogy megvehessem a teljes tanfolyamot. Mit csináljak?

Például azt, hogy most az alapcsomagot veszed meg, ugyanis később, a tanfolyamon belül bármikor van lehetőséged szintlépésre. Úgyhogy nem most kell véglegesre eldöntened, hogy szeretnél-e Extra vagy VIP szinten csatlakozni.

Vehetek ajándékba ilyen tréninget a húgomnak / anyukámnak / lányomnak / barátnőmnek / feleségemnek / férjemnek?

Először is: nagyon kedves tőled 🙂 Másodszor pedig: Igen! A tanfolyami felület vásárlásonként ad hozzáférést, ezért ahhoz, hogy minden felhasználó saját névvel, e-mail címmel, jelszóval férjen hozzá a tanfolyamhoz, és tudjon kérdezni, beszélgetni, a regisztrációt személyenként el kell végezni, nem tudsz egyszerre több helyet betenni a kosárba. Úgyhogy ha még egy Ennél zöldebb nem lesz! tréninget szeretnél venni bárkinek, annyi dolgod van csak miután vettél és regisztráltál egy tanfolyamot, hogy jelentkezz ki a tanfolyami fiókodból, menj vissza a vásárlási oldalra, és az ajándékozott regisztrációs adatait megadva regisztrálj a befizetés után.


Ezek a leggyakoribb kérdések, amik eddig felmerültek az „Ennél zöldebb nem lesz! tréninggel kapcsolatban.
Ha bármilyen más kérdésed van, akkor írj a tanfolyam@urban-eve.hu címre. Minden e-mailre válaszolunk. 🙂