Gyakori kérdések a Kertésznadrág tréningről

Szia! 🙂

Ha épp azon gondolkodsz, hogy a fog-e tudni segíteni az online időkezelési tanfolyamom, a Kertésznadrág online tréning, akkor összeszedtem azokat a leggyakoribb kérdéseket, amiket a tanfolyammal kapcsolatban a leggyakrabban kaptam meg.

profil-farkaslivia„Csatlakozhatok később is a Kertésznadrág tréninghez?”

A Kertésznadrág tréning mindig elérhető, és bármikor elkezdheted, de pontosan ezért bátorítalak, hogy inkább próbáld ki, mielőtt végleges döntést hozol, mert ha elhalogatod, akkor biztos, hogy nem fog tudni segíteni. 🙂

Pontosan ezért hoztam létre a 14 napos teljeskörű pénzvisszafizetési garanciát, azaz akár a tanfolyam felét kipróbálhatod, és közvetlen tapasztalatot szerezhetsz róla, hogy a te konkrét élethelyzetedben is tudod-e hasznosítani a tréninget. Ha a kipróbálás után úgy érzed, hogy egyáltalán nem használnak a gyakorlatok, és ezt jelzed e-mailben a vásárlásod utáni 14 napon belül, akkor visszafizetjük a pénzt. Nem árulok zsákbamacskát, azt szeretném, hogy csak akkor kelljen kifizetned a tréninget, ha hasznát is veszed.

„Segíthet nekem a Kertésznadrág tréning?”

Ránézni az időbeosztásodra, kigyomlálni az automatizmusokat, felállítani új keretrendszereket, határokat húzni és eldönteni, hogy mi most a fontos az életedben — egy olyan vágy, ami nem korhoz vagy élethelyzethez kötött. 

A blogos cikkeimet, a könyvemet, és a többi tréningemet is változatos élethelyzetű emberek használták sikerrel – gimnazisták, friss diplomások, kisgyerekesek, vállalkozók, nagyszülők… Mivel nem sablonmegoldásokat adok át, hanem testre szabható technikákat mutatok, ezért a saját életedhez tudod alakítani a módszereket, bárhol is tartson most az életed.

A Kertésznadrág anyagát is hasonló szemlélettel állítottam össze. Ez teszi lehetővé, hogy a tréning attól függetlenül hasznos lehet a számodra, hogy hány éves vagy, hol élsz, hogyan élsz, mik a szokásaid, vagy mi az értékrended. Sőt! Úgy alakítottam ki a tréninget, hogy ha fél-egy-öt év múlva újra új élethelyzetben találod magad, a már ismert gyakorlatok segítsenek új megvilágítást adni a friss helyzethez.

Ha szeretnéd konkrét emberek visszajelzését is elolvasni arról, hogy ők milyen élethelyzetből érkeztek és milyen eredményeket hozott nekik a Kertésznadrág akkor ide kattintva elolvashatod a beszámolóikat. 🙂

„Segít ez a tréning abban, hogy mindig mindent meg tudjak csinálni, hogy minden beleférjen a napomba?”

Olyan sok téves hiedelem kapcsolódik ahhoz, hogy mennyire vagyunk hatékonyak és teherbíróak. Értékességünk, sőt, a sikerünk kérdőjeleződik meg, ha nem hozzuk ki magunkból állandóan a maximumot, ha nem tudunk kipipálni minden teendőt. A téves hiedelem azt mondja, hogy csak akkor ér a munkánk, ha megszenvedünk érte, sőt, ha segítséget se kérünk, és mindent egyedül viselünk, akkor is, ha nem bírjuk. Ha pedig nem sikerült mindennel végezni, akkor a pihenés is tolódik…

Márpedig nem tudunk mindig mindennel végezni. Nem tudunk állandóan a maximumon teljesíteni. Nem lesz olyan állapot, amikor készen vagyunk, amikor mindenre jut idő. Ha ehhez kötjük azt, hogy mikor lehetünk elégedettek, értékesek, akkor soha nem leszünk azok.

De nem is arra van szükség, hogy még jobban kifacsard magad, és még erősebben teperj.

A legfelszabadítóbb, amit az időbeosztásunkkal tehetünk, az az, ha megengedjük magunknak, hogy ne férjen minden bele. Ha leválogatjuk azokat a dolgokat, amik fontosak és számunkra lényegesek azoktól, amiket „illene”, meg hát „ennyi idősen már kéne”, meg „különben is mit szólnak”.

A fontos dolgokra pedig úgy lesz több időnk, ha kevesebb dolgot csinálunk – méghozzá azokból kevesebbet, amik nem szolgálnak, amik nem olyan lényegesek, amiket más is meg tud csinálni.

A Kertésznadrág időbeosztó tréning éppen ezért úgy segíti az időbeosztásodat, hogy segít kiszortírozni a teendőlistádat, megtanítja azokat a szempontokat, amik alapján kiválaszthatod, hogy mi az, aminek tényleg helye van a feladataid között, és mi az, amitől megválhatsz. Így lesz több időd, kevesebb teendővel.

„A Kertésznadrág segíthet abban, hogy feldolgozzak egy több éves elmaradáslistát, amit húzok magam után?”

Igen, erről szól a 3 kertkapu-rendszer. Ezt a könnyen felépíthető rendszert az első modulban találod, és amint felállítottad a te kertkapuidat, onnantól kezdve az összes régi teendődet átvezetheted a kapukon, és megnézheted, hogy mi hol akad fenn. Régi teendőknél fontos az aktualizálás: a mai fejeddel szelektálj, hogy mi neked a fontos MOST. Lényegtelen, hogy öt éve meg akartad csinálni, ha most nem akarod, akkor az egyértelmű nem.​ És az, hogy mi mennyire fontos a cipelt dolgaid közül, abban pedig segíteni fog a Súlyozás modul.

„Mit csináljak, ha nekem úgy néz ki az „időkezelésem”, hogy impulzívan kapkodva tudok foglalkozni másoknak végzett teendőkkel, csak a sajátomra meg a lényeggel nem tudok foglalkozni?”

Ehhez kell egy olyan rendszer, amiben vannak határok, és nem landolhat minden automatikusan nálad, és nem ugorhat be az első helyre valami, ami frissen jön, csak azért, mert frissen jött. ​Az összes modul fog segíteni ebben, de a súlyozás modul különösen!

„Segített már olyanon ez a tréning, mint én, aki, amikor elönti a tennivaló,  jól nem csinál semmit?”

​Ezt úgy hívják, hogy fáradt vagy. És úgy is hívják, hogy nincs rendes terved, amivel nem nyom agyon a sok teendő egyszerre. Terv nélkül nem látni azt sem, hogy mi a következő lépés, és a puszta tudat, hogy mennyit mindent kell csinálni, önmagában már megbéníthat. De ha megvan a sorrended, tudod, hogy mi a sürgős, mi a fontos, mi jöhet be, mi nem jöhet be, akkor azt is tudod, hogy hogyan tudod elkezdeni a munkát.

A tervtelenség és a fáradtság is nagyon elterjedt jelenség, és mindkettőről kiemelten van szó a tréningben: arról is, hogy hogyan csinálj tervet, amin fontosság-sürgősség szerint tudod rangsorolni a dolgaidat, és arról is, hogy hogyan tudsz úgy pihenni, hogy nem lesz tőle bűntudatod (és nem zaklatnak pihenés közben is a „dolgoznikénedolgoznikéne” gondolatok).

„Tudom, hogy a tanfolyam most indul, de el fogok utazni / dolgozom / tanulok / nincs folyamatos internet-elérésem. Mikor indul legközelebb a tréning?”

A Kertésznadrág anyagait korlátozás nélkül, bármikor eléred, akárhányszor újraolvashatod és újracsinálhatod a feladatokat, amikor csak kedved tartja, időd engedi. Bármikor csatlakozol, nem tudsz lemaradni semmiről.

Az biztos, hogy ha most csatlakozol, akkor korlátlanul hozzáférsz később is, bármikor visszatérhetsz a gyakorlatokhoz, haladhatsz saját tempóban, nincs szavatossága a regisztrációdnak. 😉

„Működik ez a tréning pandémia alatt is?”

Új helyzetben kell helyet találni a teendőid elvégzésének? Ugyanúgy nehéz haladni a feladataiddal, vagy még inkább elúszva érzed magad? Jobban át szeretnéd látni a tennivalóidat? Jó lenne egy rendszer, ami segít abban, hogy kitaláld, mi a következő lépés, hogyan tudod csökkenteni a feladatokat, illetve kizárni azt, ami most nem fontos?

Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, akkor igen, szeretettel látlak a csapatban, gyere, nézzük meg, hogy mit tudunk kihozni most ebből a helyzetből.

„Hetente mennyi időt kell rászánnom a tanfolyamra?”

A Kertésznadrág tréninget úgy építettem fel, hogy egy nagy információdömping helyett 4, egymásra épülő modulra és emészthető hosszúságú leckékre osztva adom át a gyakorlati technikákat

Úgyhogy a tanfolyam elvégzéséhez nem kell megállítanod a mindennapi életedet és nem kell szabadságot sem kivenned. A Kertésznadrág végeredményben egy szemléletmód, ami ráépül a jelenlegi életedre és kiegészíti azt, nem pedig lecseréli. Ha dolgozol, ha tanulsz, ha háztartást vezetsz (vagy mindhármat egyszerre), be tudod illeszteni. Flexibilisen alakíthatod, hogy melyik feladatra mennyi időt szánsz, és nem csak akkor hatásosak a gyakorlatok, ha órákat foglalkozol velük.

Ahhoz, hogy valóban legyen hatása a feladatoknak, ideális esetben heti szinten két alkalommal egyenként fél órát jelölj ki a naptáradban, amikor fókuszáltan csak a tanfolyami anyagokkal foglalkozol, de ha most feszített a tempó az életedben, bőven elég heti fél órát félretenned – mivel minden modul több, egymástól külön álló feladatból áll, akár több részletben is csinálhatod, haladhatsz apránként. De maguk a gyakorlatok is segíteni fognak abban, hogy lazíthass a szorításon.

Hogy megfelelő mennyiségű időt csinálhass magadnak a tanfolyamhoz, a 0. és az 1. modulban találsz egy-egy technikát, amiket bármikor elővehetsz. Az egyik a Bozótvágó minitréning, amit akkor használhatsz, ha a meglevő teendőid között szeretnél szortírozni. A másik pedig az Időfelmérő, amivel az állandó heti beosztásodat elemezheted és módosíthatod hatékonyan.

„9-5-ig dolgozom, közben gyerekeket menedzselek és viszem a házimunkát. Érdekel a tanfolyam, de túlterhelt az életem, bele fog férni?”

Igen, mert kifejezetten nagyon elfoglalt embereknek készítettem a tréninget. Pont azért, hogy minden élethelyzetben alkalmazható legyen, a leckék rövidek és könnyen emészthetőek. Így ha tényleg alig van időd foglalkozni a tréninggel, akkor is fogsz tudni haladni.

  • Már a bevezető modulban fogok adni technikát, amivel 15 perc alatt találhatsz felszabadítható időt.
  • Az első modulban fogsz találni egy Időfelmérő nevű gyakorlatot, ez segíteni fog egy pontos képet rajzolni (konkrétan, mert rajzolni fogunk 🙂 ) abból, hogy mi mennyi időt vesz el a hetedben.
  • Sok anyukának segített a házimunka feladatainak a felmérése és újraosztása is, amihez a második modulban találsz módszereket.

Ahogy haladsz a tanfolyamban, és elsajátítod a nem-mondás, a delegálás, a súlyozás, és a teendőrendszerezés különböző technikáit, bízom benne, hogy a tanfolyamot eddig elvégző sok száz emberhez hasonlóan te is úgy fogod találni, hogy egyre jobban fogod tudni menedzselni a feladataidat. 🙂

„A VIP részben szereplő naptárazós trükkök megegyeznek a Kreatív Kalendárium és az Emléktervező tréningedben találhatókkal?”

Nem. Bár mindhárom tanfolyamban van szó naptárazásról, a naptárazáson belül egészen más területekről szólnak.

Míg a Kreatív Kalendárium egy kifejezetten kézírásos, és azon belül is leginkább a gyűrűs naptárra épülő rendszert segít felépíteni, az Emléktervező pedig a papírtervezők kreatív és praktikus időbeosztó és naplózó funkcióiról szól, a Kertésznadrág naptáras modulja tágabb fókusszal dolgozik: egyrészt a naptárazáshoz való hozzáállásról szól általában, másrészt pedig mindenféle naptárral foglalkozunk benne, hogy ezek egy együtt dolgozó, egymást segítő csapatot tudjanak alkotni az életedben.

A Kertésznadrág naptár-modulja az előtte levő modulokra épülve azt segít letisztázni, hogy a te konkrét élethelyzetedtől függően mit hova írj, hogyan fogalmazd meg a jegyzeteidet, hogyan dolgozzatok többen egy naptárba, és hogyan egyeztesd össze a digitálisa(ka)t a kézzel írotta(kka)l. Segítek a naptárválasztásban is, és kapsz egy nagy naptárösszehasonlító segédanyagot a 8 leggyakoribb digitális- és papír alapú naptárral.

Vagyis a modul lényege, hogy kialakíthasd a számodra legjobban működő, a téged legjobban segítő naptárrendszert – ez akkor is hozhat áttörést, ha még tudatosan ezzel a témával soha nem foglalkoztál, de még akkor is új naptárazási szemléletekkel ismerkedhetsz meg, ha kívülről fújod a Kreatív Kalendárium technikáit. 🙂

„Már elvégeztem a Vitorlát fel! tanfolyamodat. Fog ez a tanfolyam nekem újat mondani?”

Abszolút! Direkt úgy alakítom ki a tanfolyamaimat, hogy ne legyen köztük átfedés – sőt, hogy egymást erősítse a hatásuk. A Kertésznadrág gyakorlatai még jobban elő fogják segíteni, hogy legyen időd a Vitorlát fel!-ben kitűzött céljaid mindennapjaidba illesztésére, és a többi feladatoddal való összehangolására.

„Külföldről is tudok csatlakozni a tréninghez?”

Hogyne! A nemzetközi fizetőrendszer, amit használunk – a Stripe – bármilyen országból elfogad VISA és MasterCard kártyákat, egyes országokban ezeken kívül is támogat kártyatípusokat, pl. Maestro-t vagy American Expresst.

Úgyhogy bátorítalak, bármilyen országból is próbálsz csatlakozni, próbáld meg a te kártyáddal a fizetést, és nagy valószínűséggel működni fog. (Ha aggódsz a forintváltáson, ne aggódj: a Stripe nagyon barátságos áron, a piaci középárfolyamhoz igazodva váltja a pénznemeket, és nem számol fel extra költséget azért, ha nem forintban fizetsz.)

„A tanfolyami díjon kívül még mennyit kell még költenem a gyakorlatok elvégzéséhez?”

Semennyit. A Kertésznadrág elvégzéséhez nem kell költekezned. Nem küldelek el wellnesshétvégére, mani-pedire vagy a Kanári-szigetekre. A tanfolyamon belül az egyetlen, fakultatív költséged a gyakorlatokhoz tartozó munkalapok kinyomtatása lesz.

„Mi fog történni, ha vége lesz a tanfolyamnak? Megszűnik a hozzáférésem?”

Ha csatlakozol a Kertésznadrág tréninghez, a hozzáférésednek nincs lejárati ideje. Sajnos itthon elterjedt szokás megadott idő után megvonni a hozzáférést az online tanfolyamokhoz, hogy ha újra el akarod végezni, újra be kelljen rá fizetni. Szerintem ez egyrészt nem igazságos, másrészt meg teljesen felesleges ilyen mesterséges korlátokat állítani. Úgyhogy én ilyet nem csinálok. 🙂

Nálam időbeli korlát nélkül bármikor újraolvashatod az összes modult és gyakorlatot, bármelyik munkafüzetet újra letöltheted és a közösségi hozzáférésed is megmarad, hogy korlátlanul beszélgethess a többiekkel.

Sőt! Ha bármikor ráfejlesztek a tréningre és új anyagok kerülnek bele, ingyen meg fogsz kapni minden új anyagot, amit az indulás után pluszban készítek a tanfolyamhoz.

„Nem drága a tréning, de nem tudok, nem merek ennyit magamra költeni.”

Ahogy időt, pénzt is csak te tudsz magadra szánni. Nem önzőség, ha magaddal foglalkozol, és ha te jól vagy, akkor az kihatással van mindenkire, aki a környezetedben él.

Szerintem az, hogy:

  • le tudsz tenni olyan súlyokat, amiket akár évek óta hordozol magaddal,
  • fel tudod szabadítani akár az idődnek csak egy töredékét, ami onnantól aztán hétről-hétre összeadódik

mindez összesen ér annyit, mint két mozijegy, két pizza és két kávé ára.

Inkább a te életed mozijára legyen jó a végén visszanézni, nem? 🙂

„Biztonságos az online bankkártyás fizetés?”

securitystrip-v3Igen. Nekem is nagyon fontos, hogy az urban:eve tanfolyamosainak biztonságban legyen a pénze, ezért többszintű védelmi rendszert építettünk fel a tanfolyami portál köré. A védelem első pillére a Stripe fizetési rendszere, ami jelenleg 24 országban évi egymilliárd dollár forgalmat bonyolít. A második pillér pedig az Essential SSL rendszer, ami a Comodo internetbiztonsági cég szabadalma, és a jelenleg elérhető legbonyolultabb titkosítással látja el a teljes adatforgalmat, ami áthalad a tanfolyami portálon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bankkártyaadataid a begépeléstől kezdve a fizetés befejezéséig többszörösen védettek maradnak, és azokat rajtad kívül senki nem láthatja.

„Nincs saját bankkártyám, de egy családtagomnak / barátomnak van, megbeszéltem vele, hogy fizethetek azzal. Így is tudok regisztrálni?”

Igen! Annyi dolgod van, hogy az ismerősöd bankkártyaszámát és a kártyán szereplő nevét, a regisztrációs e-mailcímként pedig a sajátodat adod meg. A fizetés után a regisztrációs oldalra kerülve már megadhatod a saját nevedet és e-mail címedet.

„Lehet ajándékba vásárolni a tréninget? Van egy húgom / anyukám / lányom / fiam / barátnőm / barátom / feleségem / férjem, akinek pont szüksége lenne ilyesmire…”

Először is: nagyon kedves tőled 🙂 Másodszor pedig: Igen!

Semmi más dolgod nincs, mint felmenni a tanfolyam oldalára, és az ajándékozott nevét és e-mailcímét írni a megfelelő helyre a sajátod helyett. (Ha már regisztrált felhasználója vagy a tanfolyami felületnek, és be vagy lépve, akkor előbb lépj ki!) Az ajándékozott e-mailcímére fog érkezni a regisztrációs információs levél.

Hogy legyen fizikai nyoma is az ajándéknak, töltsd le és nyomtasd ki ezt az ajándékcímkét (kattintásra megnő), és tedd egy borítékba. Jó ajándékozást! 🙂

„Mi van ezzel a sok kertes-növényes metaforával?”

Először is, ha egy közismert témáról egy másik keretrendszerben beszélgetünk, az sokat segít abban, hogy másként gondolkodjunk róla. Új szemszögből nézhetünk rá, és segít új gondolatokat ébreszteni a kicsit szokatlan megközelítés.

Másodszor is, szeretem, ha nem izzadtságszagú, modoros tréningeket írok. 🙂 A legtöbb időbeosztással, hatékonysággal kapcsolatos cikk a céges világ szakszavait használja, amitől egyrészt ijesztő, másrészt szerintem kevésbé emészthető lesz. A legtöbb „időmenedzsment” tréning úgy kezeli az embereket, mintha gyárak lennének, és az élet legfőbb célja az lenne, hogy növeljük a termelést. Én hiszek abban, hogy emberi lényként általában más céljaink is vannak, mint hogy jó legyen a negyedéves értékelés. 🙂 Ehhez viszont arra van szükség, hogy ha erről a témáról beszélünk, az ne ijesztő, elidegenítő legyen, hanem kedves, barátságos, ismerős.

Harmadszor pedig egy ilyen tematika jó apropót ad a vidám, színes arculathoz, amit szerintem Tóth Kata képzőművész festményei igazolnak is. Remélem, egyet értesz! 🙂


Ezek a leggyakoribb kérdések, amik eddig felmerültek a Kertésznadrág tréninggel kapcsolatban.
Ha bármilyen más kérdésed van, akkor írj a tanfolyam@urban-eve.hu címre. Minden e-mailre válaszolunk. 🙂